De tijd van de schoenmaker

Gespeeld tijdens 450 jaar Rheden

Het was een feestje samen met Jan en Jo van Loon (de schoenmaker en zijn vrouw die samen het bedrijf runden vroeger) en Ko Lamers (die Jan en Jo kent van “vroeger” en met wie ik samen naar hen toe ging om te luisteren naar hoe het was om een schoenmakerij in Rheden te hebben). En Rob de huidige schoenmaker die bijvoorbeeld zijn materialen uitleende, inspiratie was voor de vliegenmeppers en nog steeds de machine van Jan en Jo gebruikt. En natuurlijk de spelers, Anja, Jose en Ale die zich in allerlei rollen manoeuvreerden en dat geweldig deden. Lees ook nog eens het verhaal na van Jan Matzeliger die de zwikmachine uitvond. Levens van mensen staan soms in het teken van al onze levens, ook al blijft dat vaak lang onzichtbaar. Ik ontdekte hem in het schoenenmuseum in Waalwijk. Zeker ook een aanrader.

Jan Ernst Matzeliger – Wikipedia

Koen waar is mijn schoen, gespeeld door Jose

Anja en Jose bij het verhaal van Ale (buiten beeld) over de zwikmachine. Ale speelde de Nar. Gebaseerd op de Trinculo in de storm van Shakespeare – zeer vrij op ge├»nspireerd.

Het huis waar we voor spelen in op de Arnhemse weg, is het huis naast het huidige huis van Jan en Jo van Loon.

Hier achter in het schuurtje begonnen zij met de schoenmakerij en woonden zij in. Ook toen al was het krijgen van een woning niet gemakkelijk.

De nar bemoeit zich er ook mee.

Zo zag het er vroeger uit. Ale maakte deze mooie schilderijhouder en Anja koos samen met Ko van verschillende bedrijven oude foto’s en die kwamen te hangen in de huidige etalages. Daarbij kwamen ze ook de foto van de schoenmakerij van toen tegen.