Lezen in het VO2

Een van mijn favoriete schrijvers is Aidan Chambers. Hij schrijft met name voor jeugd en wat ik zijn kracht vind is dat hij jeugd benadert als volwassenen. Hij ontziet ze niet. Hij laat ze lezen over het echte leven en schuwt niets. Denk toch dat mijn favoriete boek “this is all” is. In de link een recensie van iemand anders daarover.

Dit is alles – Aidan Chambers (basmaliepaard.nl)

Maar wat ik eigenlijk over Aidan Chambers ook wil zeggen hier is dat hij denk ik snapt hoe je lezen kunt bevorderen bij jongeren (en kinderen). Hij schreef ook boeken over leesmotivatie. 1 van zijn “modellen” is de leescirkel. Onder andere mooi uit de leescirkel vind ik het praten over boeken en lezen. En hoe belangrijk dat is. Deze theorie uit de leescirkel vind je ook terug in de mooie materialen van leraar 24. Erg goed te gebruiken om lezen in het VO te stimuleren. Ik denk ook dat we af moeten van het basisidee dat leerlingen niet van lezen houden. Ik denk dat iedere leerling van lezen kan houden. Het kan net zoals bij sommige soorten voedsel zijn of misschien zelfs bier drinken. Van sommige zaken kun je leren houden door er mee in aanraking te komen.

Vrij Lezen: een motiverende leesaanpak – Leraar24