Lezen in het VO 1

Lezen leer je als je op de basisschool zit, zo denkt men volgens mij. Ik denk dat het leren van lezen telkens doorgaat. Omdat er weinig expliciet aandacht aan wordt besteed in het VO (denk ik) gaat het lezen soms eerder achteruit dan vooruit. Vooral als om welke reden dan ook (kom ik een andere keer op terug) lezen altijd al lastiger ging. Deze site wil ook graag bijdragen lezen voor iedereen leuker, gaver, interessanter en minder lastig te maken. Voor iedereen haalbaar.

En het wil graag docenten die dit lezen stimuleren om met leerlingen aan lezen te blijven werken en daarvan te genieten (hoe lastig het ook kan gaan- hoe lastiger het gaat hoe belangrijker onze opdracht als docent :-)). Als het toch al gemakkelijk gaat is er geen kunst aan voor ons.

Ik denk dat het helpt om

1. Meer te weten over hoe lezen technisch werkt.

2. Om meer te weten over hoe je leerlingen kunt blijven motiveren, ook als ze al ouder zijn en lezen nog steeds moeizaam lijkt te gaan.

3. Uit te blijven proberen wat voor jouw vak en jou als persoon werkt en niet werkt.

Deze site kan leuk zijn om mee te gaan werken. Wat de site niet biedt is achtergrond en theorie over lezen. Wat de site wel biedt is een eenvoudige en heldere structuur om vakoverstijgend met lezen aan het werk te gaan.

https://www.onderwijsdatabank.nl/94373/samenwerkend-lezen-in-het-voortgezet-onderwijs/